Znajdź nas na

ARTYKUŁ PARTNERA

Stanowisko prezesa PGE Wojciecha Dąbrowskiego ws. rozstrzygnięcia na korzyść PGE!

Stanowisko prezesa PGE Wojciecha Dąbrowskiego ws. rozstrzygnięcia na korzyść PGE kolejnych postępowań dotyczących nowych pozwoleń lokalizacyjnych (PSzW) dla morskich farm wiatrowych dla obszarów 60.E.4. i 44.E.1.

Grafika: PGE Polska Grupa Energetyczna

„Ministerstwo Infrastruktury rozstrzygnęło na korzyść Grupy PGE kolejne dwa nowe postępowania lokalizacyjne dla morskich farm wiatrowych. To już łącznie cztery nowe obszary w tym roku. Otrzymanie ostatecznych decyzji pozwoli nam przekroczyć cel założony w strategii Grupy” – powiedział Wojciech Dąbrowski, prezes zarządu PGE Polskiej Grupy Energetycznej.

Dodatkowe informacje:

Akwen 44.E.1 o powierzchni ok. 121 km kw. położony jest ok. 48 km od polskiego wybrzeża na wysokości Ustki. Zgodnie z szacunkami można na nim wybudować 975 MW mocy. Wnioskowała o niego spółka PGE Baltica 9.

Akwen 60.E.4 to obszar o powierzchni ok. 77 km kw., położony w sąsiedztwie realizowanego już projektu PGE – Baltica 1. Można zbudować tam farmę wiatrową o mocy 555 MW. O obszar ten wnioskowała spółka PGE Baltica 5, w której PGE SA ma 66 proc. udziałów, a pozostałe należą do Enea SA.

Obecnie Grupa PGE realizuje na Morzu Bałtyckim projekty wiatrowe o mocy ok. 3,4 GW. Po otrzymaniu ostatecznych decyzji PGE będzie mogła zbudować w kolejnych dekadach na wszystkich nowo pozyskanych obszarach dodatkowo ok. 3,7 GW, osiągając łącznie ponad 7,1 GW mocy.

Źródło informacji: PGE Polska Grupa Energetyczna

Dołącz do dyskusji