Znajdź nas na

FAKTY

Wspólne oświadczenie kandydatów na prezydenta Ostrowca Świętokrzyskiego z KWW Moje Miasto Ostrowiec, KW Perspektywa i KW Prawo i Sprawiedliwość!

Poniżej publikujemy wspólne oświadczenie kandydatów na urząd prezydenta miasta Ostrowca Św. z KWW Moje Miasto, KW Perspektywa i KW Prawo i Sprawiedliwość w sprawie zaproszenia do udziału w debacie telewizyjnej w Ostrowcu Świętokrzyskim.

Grafika: naOSTRO.info

”Oświadczenie kandydatów na urząd Prezydenta Miasta Ostrowca Świętokrzyskiego  w nadchodzących wyborach samorządowych przewidzianych na dzień 7 kwietnia 2024 r.:  Moniki Bryły – Mazurkiewicz, Piotra Dasiosa oraz Krzysztofa Ołowni w sprawie udziału w debacie kandydatów zapowiedzianej na 28 marca 2024 r., której organizatorem będzie Lokalna TV.

Oświadczamy, że Kandydaci podjęli decyzję o niebraniu udziału w debacie. Kandydaci zgodnie oświadczają, że debata już się odbyła, w środę 20 marca w Kielcach, w studiu Echa Dnia.

Kandydaci zauważają, że podczas debaty zorganizowanej przez Echo Dnia, członkowie sztabu wyborczego Artura Łakomca złamali określoną przez organizatora zasadę, w ramach której z kandydatem na prezydenta może pojawić się w siedzibie organizatora jedynie 1-2 osób. Przedstawicieli sztabu Artura Łakomca było 9 osób. Grupa ta próbowała zostać w studio, gdzie odbywała się debata, po interwencji pozostałych kandydatów zostali wyproszeni. Podobna sytuacja była w reżyserce programu co w konsekwencji skutkowało wyproszeniem wszystkich osób towarzyszących kandydatom.

Nie akceptujemy takich działań. Nie ufamy takim zachowaniom i propozycjom organizacji kolejnej debaty.

Chcemy nadmienić, że propozycja organizacji debaty w Ostrowcu Świętokrzyskim pojawiła się po czterech godzinach po zakończeniu debaty w Echu Dnia. Wcześniej żadne media lokalne nie były zainteresowane taką debatą. Sztaby wyborcze pozostałych kandydatów zgodnie uważają, że nagła propozycja, ponownej debaty, jest „kołem ratunkowym” rzuconym jednemu z kandydatów, którego wizerunek został mocno nadszarpnięty wynikiem debaty zorganizowanej w Kielcach przez Echo Dnia.

Utrzymujemy zgodnie wspólne stanowisko, co do powyższego. Podkreślamy raz jeszcze, że debata kandydatów na urząd prezydenta miasta Ostrowca Świętokrzyskiego już się odbyła. ”

Dołącz do dyskusji

Connect